Početak Mapa sajta
  ISDUP - International Standards on Drug Use Prevention

 

 

International Standards on Drug Use Prevention
Međunarodni standardi prevencije zloupotrebe droga

  Preventivne strategije zasnovane na naučnim dokazima koji rade sa porodicama, školama i zajednicama mogu obezbediti da deca i mladi, posebno najmarginalizovaniji i siromašni, rastu i ostanu zdravi i bezbedni kada odrastu, ali I u starosti. Za svaki jedan Euro potrošen na prevenciju, najmanje deset Eura mogu da se uštede u budućim zdravstvenim, socijalnim i troškovima prevencije kriminaliteta.

  Globalni Međunarodni standardi prevencije zloupotrebe droga rezimiraju trenutno dostupne naučne dokaze, opisujući intervencije i politike za koje se utvrdi da dovede do pozitivnih rezultata prevencije zloupotrebe droga. Istovremeno, globalni međunarodni standardi identifikuju glavne komponente i karakteristike efikasnog nacionalnog sistema prevencije droge. To je nada UN Office on Drugs and Crime i civilnog društva da će Međunarodni standardi obezbediti osnovna znanja kreatorima politike širom sveta da razviju programe, politike i sistema koji su zaista efikasna investicija u budućnost dece, mladih, porodica i zajednica. Ovaj rad se zasniva i priznaje rad mnogih drugih organizacija (npr. EMCDDA, CCSA, CICAD, Mentor, Nida, SZO) koji su prethodno razvijali standarde i smernice o različitim aspektima prevencije narkomanije.

  Društvo za borbu protiv narkomanije (Anti-Drugs Association) na sednici dana 30.11.2015 usvojilo je Medjunarodne standarde prevencije zloupotrebe droga, koje je inače od osnivanja (2001) do tog dana primenjivala kroz UN Office on Drugs and Crime – Global Youth Network, i od 1.1.2016. godine ih primenjuje u svim projektima prevencije zloupotrebe narkomanije.

UN Office on Drugs and Crime Link: www.unodc.org/unodc/en/prevention/prevention-standards.html

Document Download (ENG)

For more information please e-Mail as at: info@stopdrogama.org

 

 
  Početak |  Mapa sajta |  Linkovi | Kontakt
Copyright © 2003 Društvo za borbu protiv narkomanije, Sva prava zadržava

www.stopdrogama.org