Početak Mapa sajta
  Edukacija / Opštinske komisije

 

 

LOKALNE KOMISIJE / ODBORI ZA PREVENCIJU BOLESTI ZAVISNOSTI

(ova stranica je namenjena za članove komisija ili odbora za prevenciju bolesti zavisnosti koji se formiraju kao organizacioni deo u skupštinama opština)

  U toku 2002. godine, na teritoriji Republike Srbije je započet proces formiranja posebnih komisija ili odbora za prevenciju bolesti zavisnosti, kao organizacionih delova skupština opština, kao i zadataka lokalnih komisija i odbora za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti na lokalnom nivou.

  Društvo za borbu protiv narkomanije je u toku 2002. i 2003. godine, kao i u toku 2009. i 2010. godine ostvarilo kontakte sa više od trideset lokalnih komisija i odbora i tom prilikom konstatovalo da kod svih članova komisija, odnosno odbora, postoji dobra volja za rad na prevenciji narkomanije i veliki broj stručnih projekata za rešavanje problema narkomanije u njihovim lokalnim zajednicama, medjutim uočeni su i sledeći nedostaci:

1. Ne postoji hijerarhijski sistem odgovornosti lokalnih komisija/odbora;
2. Često se ne obraća pažnja na sastav lokalnih komisija/odbora;
Lokalne komisije/odbori nemaju prave informacije o efikasnim programima;
3. Programi lokalnih komisija/odbora su često neefikasni i skupi;
4. Ne koriste se nacionalna, medjunarodna i druga iskustva;
5. Sistemi testiranja i istraživanja nisu u skladu sa medjunarodnim standardima;
6. Dosadašnji rezultati istraživanja nisu im dostupni javno na internetu ili u drugim oblicima;
7. Sport se često na pogrešan način prezentira kao alternativa mladim ljudima;
8. Osim sporta, mladima se retko ili uopšte ne nude druge pogodne alternative.
9. Retko gde je uključena stručna nevladina organizacija kao član lokalne komisije / odbora.
Prema sastavu lokalna komisija/odbor treba da bude odredjena ključnim praktičarima iz lokalne sredine za koju je formirano ovo telo. U svom sastavu treba da ima odgovorna lica iz: škola, kliničko-bolničkih centara / domova zdravlja, centara za socijalni rad, organa unutrasnjih poslova, suda, tužilastva, biblioteke, sportskih i nevladinih organizacija, kao i predstavnike privatnog sektora. Na poziciji predsedavajućeg treba da se nalazi predsednik, odnosno potpredsednik skupštine opštine ili predsednik, odnosno potpredsednik izvršnog odbora skupštine opstine, kako je to rešeno i u zemljama Evropske unije.

  U cilju edukacije i podrške lokalnim komisijama, odnosno odborima za prevenciju narkomanije, Društvo za borbu protiv narkomanije je 2003. godine izradilo projekat “Podrška razvoju lokalnih komisija i odbora za prevenciju bolesti zavisnosti u Srbiji i Crnoj Gori”. Kasnije, odnosno 2008. i 2010. godine lokalne komisije i odbori za prevenciju bolesti zavisnosti su kroz naš projekat dobili nacionalni portal www.stopdrogama.net na kome mogu objavljivati svoje podatke o radu, i svoje kontakt podatke.

  Molimo sve zainteresovane članove komisija i odbora za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti, kao i rukovodioce navedenih institucija u lokalnim zajednicama Republike Srbije, da se za podršku i pomoć prijave na e-mail: info@stopdrogama.org. Nakon vaše prijave pozvaćemo vas, ostvariti prvi kontakt i nadamo se započeti uspesnu i dugu saradnju.

 
  Početak |  Mapa sajta |  Linkovi | Kontakt
Copyright © 2003 Društvo za borbu protiv narkomanije, Sva prava zadržava