Početak Mapa sajta
  Edukacija / Edukacija roditelja

 

 

EDUKACIJA RODITELJA

(ova stranica namenjena je roditeljima i starateljima)

Poštovani roditelji,

    Društvo za borbu protiv narkomanije je u okviru svoje Strategije utvrdilo da je uloga roditelja na prvom mestu kada je reč o prevenciji i obrazovanju njihove dece o alkoholu, drogama, bezbednom seksu i kriminalitetu. “Strategija za suprotstavljanje narkomaniji, drugim bolestima zavisnosti i infekciji HIV/AIDS” usvojena je 3. Novembra 2001. godine, od strane Odbora za preventivnu delatnost i verifikovana od strane Izvršnog odbora.

    Prema istraživanju koje je sprovedeno u Republici Srbiji, prosečno vreme otkrivanja (od strane roditelja ili staratelja) da li je njihovo dete koristilo droge je od jedne do tri godine, što je za 80% slučajeva kasno za bilo kakvu reakciju.

    Nakon implementacije našeg programa za roditelje i korišćenja našeg edukativnog materijala, koji je namenjen svima u porodici (deca, roditelji i bake i deke), utvrdjeno je da vreme otkrivanja i blagovremenog reagovanja ne može biti duže od tri do šest meseca, od početka korišćenja droga.

Prvo predavanje Društva za borbu protiv narkomanije održano je 5. Aprila 2002. godine, u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović – Zmaj” u Svilajncu / Predavač: gospodin Doc Dr sci Goran Mihajlović, član Nacionalne komisije za mentalno zdravlje Republike Srbije

    Društvo za borbu protiv narkomanije je prva organizacija u našoj zemlji, ali i na prostorima Evropske zajednice koja je izvršila selekciju znakova koji ukazuju na promenu ponašanja kod dece nakon zloupotrebe droga, a koji mogu biti: fizički, emocionalni, porodični, školski, društveni i ostali znaci. Drugi autori navode znakove zloupotrebe droga, ali nesistematizovano i nesredjeno što može dovesti do prouzrokovanja nerazumevanja ili zablude u vezi znakova, kao i njihove pogrešne primene u praksi.

    Na našim predavanjima roditelje je pored znakova zloupotrebe droga najviše zanimalo testiranje dece na prisustvo droge u krvi ili urinu. Savremena tehnologija i savremeni pravci razvoja medicinskih aparata i testera za kratkotrajnu upotrebu (test analiza) doveli su i do razvoja praktičnih kućnih testova kojima se brzo i precizno utvrdjuje prisustvo droge u urinu. Identifikacija tragova droge u urinu je veoma jednostavna, a način utvrdjivanja zavisi od proizvodjača. Za tačno utvrdjivanje koncentracije droga u urinu treba koristiti priznate kliničke (laboratorijske) metode: gasna hromatografija, masena spektrofotometrija.

    Utvrdjivanje prisustva droge u krvi je u nadležnosti državnih organa, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, a u cilju utvrdjivanja da li je lice konzumiralo odredjenu vrstu droga. U praksi je najčešće nakon saobraćajnih nezgoda, ubistava ili kada uhapšeni trgovac narkoticima izjavi da je droga koja je pronadjena kod njega, za lične potrebe. U cilju laboratorijske analize obavezno se uzima oko deset mililitara krvi i deset mililitara mokraće (zbog uporednih testova). Utvrdjivanje prisustva droge u organizmu, putem analize krvi, može se izvršiti i na zahtev roditelja, odnosno staratelja, kod maloletne dece.

    Naša besplatna publikacija “Droga medju vasom decom – priručnik za roditelje” namenjena je roditeljima čija deca pohadjaju osnovne i srednje skole i može im poslužiti kao dobar alat za prevenciju narkomanije i kao i njihovu ličnu edukaciju i edukaciju njihove dece.

    Za više detalja idite u sekciju Publikacije, a ukoliko želite više informacija pošaljite nam svoj mail na info@stopdrogama.org.

 
 
  Početak |  Mapa sajta |  Linkovi | Kontakt
Copyright © 2003 Društvo za borbu protiv narkomanije, Sva prava zadržava